- Rozmiar tekstu
- Kontrast
Sprawozdanie opisowe z realizacji projektu pn „W Tucznej jak zawsze tradycyjnie i gościnnie”
Odsłony: 1565
Tuczna, dnia 31 sierpnia 2014 r.
Sprawozdanie opisowe
z realizacji projektu pn „W Tucznej jak zawsze tradycyjnie i gościnnie”
Teren gminy Tuczna to ogromne zasoby tradycyjnej kuchni regionalnej. Jednakże smak wielu potraw znamy jedynie z opowieści naszych mam i babć. Często opowiadają o wielkich ucztach i smakowitościach wykonanych sposobem domowym, że nie jeden ze słuchaczy z zazdrością przysłuchuje się i podpytuje o przepisy. Okazuje się też, że ta sama potrawa w wielu miejscowościach nazywa się inaczej a te o takiej samej nazwie są różnymi nie mającymi nic wspólnego ze sobą potrawami. Jest to bardzo cenna wiedza zwłaszcza w dobie kryzysu gospodarczego, gdzie społeczeństwo zaciskając pasa najczęściej ogranicza zakupy artykułów spożywczych. Potrawy regionalne charakteryzują się głównie tanimi lecz zdrowymi składnikami.
W miesiącu czerwcu 2014 roku został opracowany regulamin i ogłoszony konkurs konkursu na tradycyjne potrawy regionalne. Potrawy te podzielono na cztery kategorie:
1. staropolskie ciasto regionalne,
2. staropolskie regionalne dania mięsne,
3. staropolskie strawy regionalne,
4. tradycyjne napoje regionalne.
Zadanie I - staropolskie regionalne ciasta, dania mięsne, strawy i napoje - podsumowanie konkursów. Udział i zasady uczestnictwa w w/w konkursie zawarte zostały w regulaminie stanowiącym załącznik do WOPP. Konkurs został rozstrzygnięty w dniu 24 sierpnia 2014 roku i najbardziej ciekawe potrawy zaprezentowane na wspólnej imprezie i opublikowane w folderze wydanym w celu promocji regionalnego dziedzictwa kulturowego w dziedzinie potrawy regionalne południowego Podlasia.
Zadanie II - organizacja imprezy promocyjnej.
W ramach realizacji zadania została zorganizowana impreza promująca potrawy regionalne . Imprezę zorganizowano w dniu 24 sierpnia 2014 r na boisku Szkoły Podstawowej w Tucznej. Podstawą imprezy było 17 stoisk (każda z miejscowości należących do gminy Tuczna przygotowała jedno stoisko zawierające po kilka potraw regionalnych w każdej kategorii) z bezpłatną degustacją potraw regionalnych, które brały udział w konkursie w/w potraw. W tym celu na każde stoisko przeznaczyliśmy 900zł. Jest to kwota za którą należało zakupić produkty niezbędne do przygotowania potraw przeznaczonych na bezpłatną degustację. W ten sposób każdy z uczestników biorących udział w imprezie mógł spróbować jak smakuje kuchnia regionalna . Aby uatrakcyjnić imprezę a tym samym zwiększyć frekwencję oprócz konkursu przygotowano także część artystyczną podczas której wystąpiły zespoły artystyczne.
Zadanie III - promocja projektu.
W ramach realizacji zadania został wydany folder promocyjny i zakupione gadżety promocyjne zgodnie z opisem w punkcie VI WOPP - opis operacji.
Sporządził