- Rozmiar tekstu
- Kontrast
Protokół rozstrzygnięcia Konkursu potraw regionalnych Organizowanego w ramach projektu
Odsłony: 1881
Tuczna, dnia 24 sierpnia 2014 roku.
Protokół rozstrzygnięcia
Konkursu potraw regionalnych
Organizowanego w ramach projektu
pn. ,, W Tucznej jak zawsze – tradycyjnie i gościnnie”
W dniu 24-go sierpnia 2014 roku komisja w składzie:
1. Paulina Maksymiuk – specjalista ds. potraw regionalnych Uniwersytetu ludowego w Woli Sękowej;
2. Janusz Maksymiuk – artysta ludowy;
3. Urszula Nowicka – specjalista kuchni regionalnej Koła Gospodyń Wiejskich w Perkowicach.
Dkonała oceny potraw regionalnych przygotowanych przez 17 sołectw gminy Tuczna którego organizatorem jest Gmina Tuczna. Przedmiotem konkursu są potrawy regionalne przygotowane w następujących kategoriach:
1. Staropolskie ciasto regionalne
2. Staropolskie regionalne dania mięsne
3. Staropolskie strawy regionalne
4. Na zdrowie – prezentacja napoi regionalnych.
Komisja rozstrzygając konkurs zwracała uwagę na:
- smak potrawy ;
- regionalność ;
- oryginalność .
Komisja konkursowa powołana przez organizatora wyłoniła laureatów najlepszych potraw regionalnych podczas trwania imprezy. Są to :
W kategorii Staropolskie ciasto regionalne
1. Pani Janina Kukawska – Tuczna za ciasto „Sernik Tomasza”;
2. Pani Urszula Gnatowicz – Choproszczynka „Dziad Podlaski”;
3. Pani Teresa Juszczuk – „Chlebek”
W kategorii Staropolskie regionalne dania mięsne:
1. Pani Halina Hazan – Bokinka Króleska „Kołduny z mięsem”;
2. Pani Marianna Niedźwiedź – Władysławów „Szynka pieczona w cieście”;
3. Pani Ewa Tarasiuk – Międzyleś „Smalczyk z mięskiem”.
W kategorii Staropolskie strawy regionalne:
1. Pani Franciszka Sawczuk – Bokinka Królewska „Zupa Kucia”;
2. Pani Ewa Gromisz – Choroszczynka „Pierekaczewnik”;
3. Pani Anna Pawlukiewicz – Tuczna „ Hanczyne pierogi regionalne”.
W kategorii Na zdrowie – prezentacja napoi regionalnych:
1. Pan Henryk Sokołowski – Bokinka Królewska „Nalewka na wszystko”;
2. Pani Grażyna Olędzka – Choroszczynka „Tradycyjna nalewka wiśniowa”;
3. Zespół ludowy „TĘCZA” z Dąbrowicy Dużej „Podpiwek”
Laureatom i uczestnikom konkursu zostały wręczone nagrody oraz pamiątkowe dyplomy.
Na tym protokół zakończono i po odczytaniu podpisano.
Podpisy komisji:
1. Paulina Maksymiuk …………………………………….
2. Janusz Maksymiuk ……….…………………………...
3. Urszula Nowicka ………………………………………